Gazonul are nevoie de apă tot timpul, dar asta nu înseamnă că vara irigarea va fi făcută de mai multe ori pe zi. Irigarea corectă este rară și abundentă, măsurată în litri, nu în minute. Gazonul are nevoie de 12-15 litri de apă pe metru pătrat la fiecare irigare, astfel încât apa să pătrundă bine în sol. Următoarea irigare se va face atunci când solul este bine uscat la suprafață. În general, vara sunt necesare două irigări pe săptămână, iar primăvara și toamna o irigare pe săptămână ar trebui să fie suficientă.
Irigarea peluzelor se face cu sistem automat de irigare sau cu aspersoare mobile. În niciun caz cu furtunul deoarece nu există uniformitate în apa administrată în acest fel.
Lipsa de apă se manifestă prin:
- dacă călcăm pe gazon, talpa încălțării rămâne imprimată, iar urma prezintă un luciu specific,
- firul de iarbă se face rol ca și un trabuc,
- gazonul se închide la culoare și prezintă o nuanță albăstruie (trebuie irigat abundent de urgență pentru a-și reveni în totalitate),
- după 2-3 zile iarba începe să fie maronie ( irigați de urgență pentru a mai putea salva o parte din peluză),
- după 2-3 săptămâni în care gazonul nu a fost irigat corect, iarba este complet brună, iar șansele de a o putea readuce la viață sunt foarte scăzute.
Carența de apă
În momentul când începe deshidratarea, frunza se închide tare la culoare datorită clorofilei care este mai concentrată. Acționând cât mai repede cu irigarea abundentă asupra acelei zone, o vom salva. Efectul fiind vizibil chiar în următoarele ore de după irigare. După 2-3 zile de când iarba este închisă la culoare, aceasta începe să devină maronie, deci deshidratarea este accentuată. Cu irigarea imediată vom reuși să salvăm o parte din foliaj, dar frunzele maronii/uscate nu își vor mai reveni.
Lipsa apei în gazon, vara, apare în general în zonele însorite, lângă trotuare, garduri de fier sau alte materiale care se supraîncălzesc. Poate apărea și în apropierea plantelor ornamentale unde există concurență pentru apă sau în zonele în care aspersoarele nu sunt reglate corespunzător.
La primele semne de carență de apă, interveniți în acea zonă cu irigare cu furtunul, iar iarba ar trebui să-și revină în 2-3 ore. Irigarea cu furtunul se va face doar în acea zonă care suferă de lipsa apei. În niciun caz nu în întreaga curte (vara, o irigare suplimentară pe săptămână în acele zone este suficientă). Deoarece gazonul a dus lipsă de apă, nutrienții din sol nu au putut fi dizolvați. Așadar vă recomandăm cu căldură să aplicați în următoarea zi îngrășăminte foliare care se absorb direct prin frunză. Repetați aplicarea foliarelor de 3 ori la 8-10 zile pentru a reda peluzei dumneavoastră culoarea verde și a stimula formarea de noi frunze. După îngrășămintele lichide, nu se irigă și este preferabil să nu tundeți în următoarele 2-3 zile.
Fertilizarea solidă
În cazul în care au trecut 2 luni de la ultima fertilizare granulară, puteți aplica îngrășăminte solide precum Slow K, Slow Green, Perfect Life pentru a reface fertilitatea solului.
Dacă gazonul se prezintă cu o culoare galbuie, palidă a frunzelor, dar totuși umedă, înseamnă că irigarea a fost făcută în exces iar frunza încearcă să salveze rădăcina care pe lângă apă are nevoie de aer.
Pentru a avea un gazon sănătos tot anul vă recomandăm să citiți și restul articolelor.
Toate cele bune cu o curte verde de tot!