Buruienile apar în mare parte acolo unde nu există altă iarbă, prin urmare, dacă doriți să aveți o curte cu gazon, trebuie să aveți grijă de el pentru a nu fi înlocuit de buruieni. În locurile „moarte” din curte, vor apărea inevitabil buruieni.
Cele mai frecvente greșeli în ceea ce privește gazonul includ irigarea excesivă sau zilnică, neaplicarea de îngrășământ solid de 3-4 ori pe an și tunderea lui când avem timp, nu când are el nevoie, adică de două ori pe săptămână în perioada activă (în special în luna mai) și de 1-2 ori în restul anului, în funcție de viteza sa de creștere.
Gazonul are nevoie de apă doar atunci când nu plouă suficient. Irigarea zilnică nu face altceva decât să ajute semințele de buruiană să germineze.
Lipsa fertilizării gazonului duce la rărirea acestuia, făcând loc buruienilor.
Erbicidele
Erbicidele sunt cea mai la îndemână metodă de îndepărtare a buruienilor, însă este o soluție de termen scurt și are efect doar asupra buruienilor deja răsărite, fără să afecteze în vreun fel semințele din sol. Acest lucru înseamnă că în scurt timp vor apărea alte buruieni, iar ciclul se repetă. De asemenea, erbicidele pot afecta și gazonul într-o anumită măsură.
Erbicidele se împart în două categorii:
- Selective (pre-emergente și post-emergente) – acestea sunt folosite pentru combaterea buruienilor și, în același timp, pentru a proteja plantele de bază. Cu toate acestea, aplicate în mod incorect, pot duce la distrugerea gazonului.
- Totale – acestea au efect doar asupra buruienilor deja răsărite, fără a afecta semințele din sol, care vor răsări ulterior, reapărând problema.
Pentru a rezolva problema buruienilor în mod eficient, trebuie acordată o atenție sporită îngrijirii gazonului. Un gazon sănătos va dezvolta o densitate mai mare, reducând astfel spațiul disponibil pentru buruieni. De asemenea, un gazon bine întreținut va putea să combată natural apariția buruienilor.
Încurajăm cu tărie îmbunătățirea îngrijirii gazonului prin metode naturale și corecte, cum ar fi tunderea, irigarea, fertilizarea și scarificarea, înainte de a apela la erbicide. Este important să aveți grijă de gazon și să încercați să îl mențineți sănătos și fără buruieni în mod natural. Articolele noastre legate de aceste operații esențiale pot reprezenta un ghid util pentru obținerea unei curți verzi, cu un gazon sănătos și fără buruieni.
Recomandarea noastră în cazul în care optați pentru aplicarea de erbicide este să fie efectuată de personal autorizat. Este important să aveți profesioniști cu experiență în aplicarea tratamentelor pentru a evita posibilele probleme sau daune gazonului.
Exemple de erbicide
Pentru buruienile cu frunză îngustă: Foxtrot 69 EW, 10-12 ml/100 mp cu 5-7 l apă. Se așteaptă cel puțin 14 zile de la o aplicare anterioară până se poate aplica din nou. Verificați prognoza să nu plouă 7-8 ore după aplicare. În momentul aplicării frunza trebuie să fie uscată iar gazonul nu se va tunde în următoarele două zile. Nu se aplică la gazonul care a suferit recent din lipsa apei. Irigarea se poate face după două zile de la aplicarea erbicidului dacă gazonul suferă din lipsa apei. Nu se va aplica dacă temperatura depășește 25 C, atât la aplicare cât și zilele următoare. La aceste temperaturi aplicați doar dacă îmburuienarea este foarte puternică. Nu se aplică cu alte erbicide și nici la mai puțin de 20 de zile de la aplicarea erbicidelor pentru buruieni cu frunză lată. Nu se aplică pe plante ornamentale. Aplicarea erbicidelor să fie făcută cu echipament de protecție și ideal de către personal autorizat.
Pentru buruienile cu frunză lată: Dicopur Top, 10 ml/100 mp cu 5-7 l apă. Se va aplica pe frunza uscată dar solul umed și după două zile se poate iriga ușor. Buruiana să aibă frunză, să fi trecut 1-2 zile de la tunderea gazonului. Nu se aplică pe buruienile cu floare deoarece dăunează albinelor. Nu se va aplica dacă gazonul are mai puțin de 4 luni de la răsărire. Se iau în considerare restul recomandărilor de la erbicidele cu frunză îngustă! Aplicarea erbicidelor să fie făcută cu echipament de protecție și ideal de către personal autorizat.
Sfaturi
Câteva sfaturi de care să țineți cont în aplicarea erbicidelor sunt:
- Nu utilizați erbicide la gazonul tânăr care nu a fost tuns de minim 3 ori. Gazonul tânăr poate fi sensibil la erbicide, așa că așteptați până când acesta este mai dezvoltat și robust înainte de a aplica tratamentul.
- Nu aplicați dacă gazonul este într-o stare slabă. Dacă gazonul are probleme de sănătate sau este slăbit din cauza altor factori (de exemplu, seceta sau boli), evitați aplicarea erbicidelor, deoarece aceasta poate face mai mult rău decât bine.
- Pentru un rezultat uniform, distribuirea se va face pe două direcții, a doua perpendicular pe prima. Asigurați-vă că distribuiți erbicidul uniform pe întreaga suprafață, astfel încât toate zonele să fie tratate corespunzător.
- Nu aplicați în zilele cu vânt. Aplicarea în zile cu vânt poate duce la disiparea erbicidului în zone nedorite sau la contaminarea altor plante din apropiere.
- Respectați cu strictețe dozajul de pe ambalaj. Nu depășiți doza recomandată pe ambalaj, deoarece aceasta poate provoca daune gazonului sau poate avea efecte negative asupra mediului înconjurător.
- Erbicidele pre-emergente se aplică înaintea rasăririi buruienilor. Pentru a preveni apariția buruienilor, aplicați erbicidele pre-emergente înainte ca acestea să rasară.
- Erbicidele post-emergente se aplică pe frunza buruienilor, ceea ce înseamnă că gazonul nu trebuie tuns în ziua aplicării. Asigurați-vă că gazonul nu a fost tuns în ziua aplicării erbicidului post-emergent pentru a permite produsului să fie absorbit de buruieni prin frunze.
Vă dorim un gazon verde de tot și fără buruieni! Dacă urmați sfaturile noastre pentru îngrijirea și întreținerea gazonului, cu siguranță veți avea o curte frumoasă și sănătoasă. Dacă aveți nevoie de mai multe sfaturi sau informații, suntem aici pentru a vă ajuta!