Întrebări frecvente
1. Gazonul meu a fost verde până de curând dar acum începe să se usuce. Care este cauza?
Cauzele sunt diverse de la caz la caz de aceea avem nevoie de mai multe detalii pentru a da un verdict. În marea majoritate a cazurilor irigarea incorectă duce la îngălbenire dar de asemenea poate fi vorba și despre lipsa fertilizării. Tunderea incorectă este o altă cauză.
2. Pot să întrețin gazonul doar cu îngrășăminte lichide?
Nu recomandăm acest tip de întreținere deoarece necesită cunoștințe avansate. Fertilizarea cu îngrășăminte solide de 4 ori pe an in lunile martie/aprilie, iunie, august și octombrie duc la o peluză verde de tot. Îngrășămintele foliare sunt un supliment pentru cele solide.
3. De câte ori pe săptămână se tunde gazonul?
Variază in funcție de înălțimea la care lăsați gazonul după tundere. În primul rând înălțimea trebuie să fie constantă pe tot parcursul anului. Recomandarea noastră este să mențineți gazonul la 5,5-6 cm. Cu cât e tuns mai scurt cu atât crește și numărul de fertilizări necesare. La 5,5-6 cm tunderea se face o dată pe săptămână, preferabil de două ori în lunile mai-iunie când gazonul face tije cu semințe.
4. Cum trebuie să irig gazonul?
Irigarea gazonului se face rar și abundent când solul e bine uscat la suprafață.
5. Când pot semăna gazon?
Perioada cea mai bună pentru semănare este toamna. Se poate semăna și primăvara doar că până ce semințele răsar solul trebuie menținut constant umed ceea ce însemnă că trebuie să dedicați destul de mult timp irigării în lipsa sistemului automat de irigat. Pentru a reduce semnificativ îmburuienarea suprafeței semănate folosiți îngrășăminte de răsărire.
6. Tuia se usuca. Ce să le fac?
Cauzele uscării sunt multiple. În ultimul timp acești arbori sunt în declin ceea ce înseamnă ca au tot mai multe probleme. Irigarea incorectă este un factor care poate duce la îngălbenirea frunzelor. Eliminați părțile uscate imediat ce ați observat. În cazul dăunătorilor folosiți un insecticid natural sau chimic. Folosiți îngrășăminte solide primăvara și toamna iar în rest îngrășămintele foliare sunt de mare ajutor.
7. Când se fac tăierile la plante?
În general tăierile se fac primăvara după ce a trecut pericolul înghețului și toamna sau acolo unde sunt făcute pentru a păstra o anumită formă de câte ori e necesar însă fără a tăia prea mult dintr-o dată. De exemplu trandafirii se taie ușor toamna iar în primăvară se fac tăierile severe.
8. Cum îngrijim plantele de interior?
Pentru a avea plante de interior sănătoase acestea trebuie să aibă parte de lumină, apă atunci când solul e uscat la suprafață, tăierea frunzelor și florilor ofilite și bineînțeles hrană. Controlul constant pentru a identifica daunătorii la timp este esențial.
9. De câte ori pe an trebuie sa folosesc îngășăminte solide pentru gazon?
În primii 2-3 ani de la semănare ar fi ideal ca peluza să primescă îngășământ solid de 4-5 ori pe an. Odată cu trecerea timpului fertilizarea de 3-4 ori pe an este suficientă în cazul aplicării de produse profesionale. Pe lângă îngășămintele solide puteți opta și pentru distribuirea de îngrășăminte foliare care au efect sinergic cu cele solide oferind un boost de creștere.
10. Când pot planta în grădină?
Plantările se fac primăvara și toamna dar în cazul plantelor cu balot de pământ plantarea se poate face chiar și vara.