În primele săptămâni după semănare, gazonul necesită o atenție sporită în ceea ce privește cantitatea de apă pe care o primește. Pentru ca semințele să germineze, ele au nevoie de un sol în permanență umed.
Înainte de semănare, verificați sistemul de irigații pentru a vă asigura că funcționează la parametri optimi. Adesea, o irigare necorespunzătoare poate duce la o germinare neuniformă a gazonului. Dacă nu aveți un sistem de irigații, aspersoarele mobile pot fi o opțiune bună pentru udarea uniformă a zonei.
Udarea manuală cu furtunul nu ar trebui să fie o opțiune. O recomandăm doar în cazurile în care apare o carentă de apă, în special în zonele afectate, și asta doar vara. Nu este recomandată irigarea manuală a întregii peluze, deoarece aceasta este dificil de realizat uniform și poate duce la probleme.
Irigarea imediat după semănare se împarte în 3 etape:
- până când semințele germinează, adică aproximativ în primele 20 de zile, când gazonul nu are încă rădăcini dezvoltate, este important ca solul să fie menținut constant umed cu irigări frecvente dar cu durate scurte
- după ce iarba răsare și ajunge la o înălțime de aproximativ 5 cm, rădăcinile sale devin suficient de dezvoltate pentru a putea absorbi apă din straturile mai adânci ale solului. Irigarea va trebui să fie mai rară, dar se va folosi o cantitate mai mare de apă.
- când gazonul atinge o înălțime de 10 cm, este momentul potrivit pentru prima tundere. Rădăcinile sunt în continuă dezvoltare și trebuie susținute prin irigări rare, dar abundente.
Uniformitatea apei în peluză
Uniformitatea apei în peluză este esențială. Verificați bine aspersoarele să nu fie înfundate, să nu fi ajuns pământ la semănare. Modificați unghiul dacă e necesar, curățați filtrele, asigurați-vă de două ori că totul este în regulă pentru a nu munci în zadar și pentru ca semințele să primească apă suficientă.
După cum știți, semănarea constă în distribuirea de semințe și îngrășământ solid, tăvălugirea, distribuirea de substrat (nisip și compost) peste semințe, tăvălugire din nou, aplicarea de erbicid. La final irigarea abundentă cu 16-18 litri de apă pe metru pătrat astfel încât apa să pătrundă adânc în sol și treptat să urce spre semințe.
Până când iarba ajunge să aibă 5 cm, solul trebuie menținut umed constant, astfel încât se va iriga de câte ori va fi nevoie fără ca apa să baltească. Acest număr de irigări necesare diferă în funcție de tipul de sol, dar ca idee, pe zi 4-5 litri de apă pe metru pătrat sunt suficienți. Țineți cont de faptul că la umbră solul are nevoie de mai puțină apă, deci atenție să nu favorizați apariția mușchiului.
Irigarea după semănare
Pentru a vă face o idee asupra irigării în primele 20 de zile de la semănare, în general, la temperaturi cuprinse între 15-21°C, solul necesită 4 l apă/mp/zi, la temperaturi de până în 25°C sunt necesari 4-6 l apă/mp/zi, iar la temperaturi de peste 28°C, puteți ajunge să irigați cu până la 7 l apă/mp/zi.
Când gazonul ajunge la o înălțime de 5 cm, rădăcina este formată, iar irigarea trebuie făcută mai rar și cu o cantitate mai mare de apă. Primăvara și toamna, o irigare pe zi ar trebui să fie suficientă, iar vara, două irigări.
Când iarba are 10 cm, trebuie tunsă pentru prima dată, iar irigarea se va face mai rar, la 2-3 zile în funcție de necesități. După a doua tundere, o irigare la 3 zile este suficientă. Odată cu a treia tundere, irigarea se va face de cel mult două ori pe săptămână. După tuns, gazonul ar trebui să ajungă la 6-7 cm.
Irigarea la gazonul matur
Irigarea rară și abundentă obligă rădăcina să caute apă în adâncime și astfel vom obține un gazon sănătos.
După tunderea 3-4 și aplicarea de îngrășământ solid gazonul are nevoie de aproximativ atâta apă câte grade sunt în medie la mijlocul zilei. Astfel dacă temperatura medie este de 20°C, irigarea se va face cu 20 l apă/mp/săptămână în cel mult două ture. Între irigări solul trebuie să fie uscat la suprafață iar cel mai indicat ar fi să nu irigați cu mai puțin de 10 l apă/mp.
Irigarea gazonului matur se face o dată pe săptămână primăvara și toamna și de două ori pe săptămână vara. Cantitatea fiind de 12-15 l apă/mp dar care poate să difere în funcție de sol.
Pentru a nu îmbiba solul cu apă în cazul în care plouă, cantitatea de apă administrată cu ajutorul sistemului de irigat va fi modificată.