În cazul în care gazonul dumneavoastră nu a răsărit cum ar fi trebuit sau au intervenit unele probleme, acestea pot fi rezolvate cu puțină muncă și respectarea pașilor necesari. Pentru a da de cap problemelor cu care vă confruntați în ceea ce privește peluza dumneavoastră, vă sfătuim să citiți acest articol cu răbdare și atenție, iar mai apoi să îl puneți în practică. Așadar, spor la muncă.
Gazonul proaspăt semănat nu trebuie să răsară fir lângă fir. Golurile de până la o palmă el reușește să le umple în scurt timp odată ce va fi tuns de câteva ori. Din fiecare rădăcină vor apărea aproximativ 7-10 tulpini care mai apoi se vor îndesi de zeci de ori. Prin urmare golul se va umple în scurt timp .
De obicei, mixurile de semințe se împart în două:
- specii care răsar în 3-15 zile
- specii care au nevoie de 15-25 zile pentru a răsări.
În prima parte a primăverii, luna aprilie, deși afară începe să fie cald, solul este încă rece, iar germinarea semințelor durează aproximativ 25 de zile. După ce solul se încălzește germinarea se va realiza într-un timp mai scurt. De exemplu în luna septembrie, gazonul poate răsări în doar 7 zile. Pentru a răsări, gazonul are nevoie de soare, așadar nu e motiv de panică faptul că la umbra gazonul nu e încă răsărit, el doar a rămas puțin în urmă neavând suficient soare.
Irigarea gazonului
Irigarea gazonului proaspăt semănat trebuie făcută cu grijă. Irigarea trebuie să fie uniformă pe toată suprafața. Pentru o răsărire așa cum vă doriți, nu irigați sub nicio formă cu furtunul deoarece nu va fi uniformitate. În lipsa sistemului de irigat automat, recomandarea noastră sunt aspersoarele mobile de tip Gardena Aquazoom sau asemănătoare. Acestea se descurcă de minune și vor iriga uniform toată suprafața semănată, astfel eliminând riscul de răsărire haotică.
Un aspect important la răsărirea gazonului este stratul de nisip (1-2 cm nisip/nisip cu substrat de grădină) care a fost aruncat peste semințe. Acesta ajută la germinare, protejează semințele de păsări și le protejează de eventualele ploi. Pe cât posibil, evitați să calcați gazonul proaspăt răsărit, care are doar câțiva centimetri, deoarece este foarte fragil.
Pentru a vă da seama dacă răsărirea și densitatea sunt bune sau nu, cel mai bine așteptați până la primul tuns. Abia atunci interveniți cu semințe în zonele în care sunt probleme. În acest caz, semințele (250 grame/10 mp) se amestecă cu substrat de grădină (40 litri/10 mp) și puțin nisip, astfel încât să fie puțin mai grele, și se aruncă cu mâna, fără a mai folosi îngrășământ solid, cel de la semănare fiind suficient. Un lucru important de menționat este faptul că semințele nu trebuie să fie una lângă alta. Aproximativ 4 semințe sunt suficiente pe un loc cât un dop.
Îngrășământul solid
Îngrășământul este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a gazonului. Aplicarea acestuia la momentul potrivit poate influența în mod semnificativ calitatea și aspectul gazonului dumneavoastră.
Pentru o dezvoltare armonioasă a gazonului, este important să aplicați îngrășământ solid după ce gazonul a fost tuns de 2-3 ori. Recomandarea este să utilizați îngrășământ Sprint N în cazul în care fertilizarea se face în primăvară sau Slow K– la temperaturi de peste 25 C sau final de toamnă. Nu săriți peste această fertilizare. Această aplicare de îngrășământ solid are un rol crucial în asigurarea aportului de nutrienți pentru gazon, contribuind la dezvoltarea și menținerea sănătății acestuia.
În cazul peluzelor îmburuienate, suprainsămânțarea trebuie efectuată după ce gazonul a fost tuns de cel puțin 3 ori. Abia atunci se aplică și erbicidul selectiv pentru controlul buruienilor. Dacă aplicați semințele înainte de primul tuns, veți întârzia aplicarea erbicidului deoarece plantele din a doua rasărire nu au fost tăiate de cel puțin 2 ori și vor fi afectate de erbicid. Este esențial să aplicați erbicidele după ce gazonul a fost tuns de cel puțin 2 ori, pentru a nu afecta plantele tinere.
Prima tundere
Odată cu prima tundere, trebuie să reduceți frecvența irigării și să creșteți cantitatea de apă aplicată. În acest moment, rădăcina plantei are aproximativ 10 cm și necesită o cantitate de apă de 12-15 litri pe metru pătrat la fiecare irigare. Solul trebuie să fie bine uscat la suprafață înainte de a iriga din nou. Un sol umed favorizează apariția buruienilor și a mușchiului.
În ceea ce privește prima tundere, trebuie să fiți foarte atenți la mașinile de tuns, deoarece, la achiziționare, acestea nu au cuțitele ascuțite și există riscul să deteriorați gazonul. Gazonul ar trebui tuns pentru prima dată la cea mai înaltă treaptă a mașinii de tuns când are o înălțime de 10 cm. Înălțimea la care doriți să lăsați gazonul se va alege la următoarele tunderi și se va menține pe tot parcursul anului. Dacă nu aveți timpul necesar pentru a tunde săptămânal, nu lăsați iarba mai scurtă de 6 cm. Este important de reținut că nu trebuie tăiat mai mult de o treime din lungimea firului de iarbă. Ca și exemplu, dacă gazonul are 9 cm, după tăiere trebuie să rămână la 6 cm.
Îngrășămintele foliare
Îngrășămintele foliare pot fi utilizate încă de la prima tundere, dar nu trebuie să omiteți aplicarea îngrășământului solid la a doua tundere. Îngrășămintele foliare au efecte imediate, ajutând la dezvoltarea rapidă a gazonului, corectând deficiențele de hrană, oferind o culoare verde intensă. Pot fi utilizate la temperaturi între 6 și 28 de grade Celsius, atât pentru gazon, cât și pentru plantele ornamentale.
Semințele de buruiană sunt prezente în sol în mod constant. Gazonul are capacitatea de a le combate în mod natural prin desimea sa. Asta se întâmplă dacă este hrănit corespunzător (cu îngrășăminte solide aplicate de 4 ori pe an), irigat cu moderație și tuns cel puțin o dată pe săptămână.
Una dintre bolile des întâlnite, care apare la temperaturi de peste 16 de grade Celsius în timpul nopții și peste 25 de grade Celsius în timpul zilei, este „căderea plantelor”. Pentru tratamentul acestei boli, se poate utiliza fungicidul Previcur Energy în doză de 15 ml la 10 litri de apă pentru fiecare 100 de metri pătrați, aplicat singur fără a fi urmat de irigare în următoarele ore. Acest tratament poate fi repetat după ce gazonul a fost tuns o dată și temperatura se încadrează în intervalul menționat. Trebuie spus că acest fungicid nu este omologat în România pentru utilizarea pe gazon. De obicei, fungii apar atunci când frunzele rămân umede mai mult de 12 ore timp de 3 zile consecutive.
Pentru a avea o curte verde de tot, efectuați operațiunile săptămânale și trimestriale cu atenție.