Viermii sunt acele vietăți care se hrănesc cu rădăcina gazonului iar paguba produsă de prezența lor poate fi observată la suprafață din mai și până în septembrie. Aceasta este perioada în care ei sunt cei mai activi și produc daune. Daunele produse de viermi sunt adesea confundate cu boli sau lipsa de apă mai ales în sezonul cald. În cazul infestării cu viermi daunele pot fi majore ajungând chiar să vă lase fără gazon ei mâncând rădăcina acestuia.
Iată care sunt semnele ce ne arată prezența viermilor în gazon:
- gazonul se smulge foarte ușor
- gazonul se îngălbenește
- gazonul se rărește
- apar tot mai multe pete neuniforme în gazon
Cum scăpăm de ei?
În cele ce urmează vă vom prezenta câteva insecticide și modul lor de aplicare: Karate Zeon 3 ml/100 mp cu 10 l apă sau Decis expert 1 ml/100 mp cu 10 l apă. Aplicarea insecticidelor trebuie făcută de personal autorizat. Echipamentul de protecție este necesar. Recomandăm aplicarea insecticidelor după lăsarea serii și nu irigați decât dimineața următoare devreme. În cazul în care aplicarea lor se face vara în timpul zilei irigați imediat după. Dacă sunt animale de companie care au acces prin gazon irigați puțin indiferent când se face aplicarea insecticidelor. Nu călcați pe peluză 3-4 ore după aplicarea insecticidelor.
Aplicați din nou după 15 zile. Dacă problema persistă aplicați din nou după 30 zile și în primăvară o nouă aplicare (sau la finalul verii) în funcție de perioada în care observați dăunătorii.
Când sunt vizibili?
Primăvara aplicați unul din insecticidele de mai sus doar dacă ați avut probleme în trecut sau știți că în jurul dvs. sunt persoane care se confruntă cu această problemă la gazon.
Vara viermii se hrănesc cu rădăcina gazonului iar părțile afectate ajung să aibă o formă neregulată, nu sunt pete îngălbenite rotunde prin gazon ci diferite forme în funcție de traseul dăunătorilor. În general primele zone afectate sunt cele de pe lângă borduri, locuri însorite. Având în vedere că vara viermii sunt la adâncime după aplicarea insecticidului se va iriga astfel încât substanța să ajungă la ei dar fără ca apa să băltească în gazon.
Toamna acești intruși sunt în mare parte la suprafață putând fi observați cu ușurință dacă verificăm mai atent gazonul în special dimineața sau seara sau la scarificare când aceștia vor fi scoși din pământ. Viermii fiind la suprafață nu se va iriga după aplicarea insecticidului.
Cum putem verifica dacă sunt viermi în gazon?
Pentru a vă asigura că aveți de-a face cu o infestare cu viermi cel mai bine verificați asta făcând o soluție dintr-un litru de apă și 2-3 linguri de detergent lichid de vase. Turnați pe o porțiune cât o palmă în locul în care gazonul sănătos, verde se întâlnește cu cel îngălbenit, rărit. Pe cât posibil faceți această verificare după ce se lasă seara deoarece aceștia tind să fie mai activi pe timp de noapte și în primele ore ale dimineții când umiditatea este mai mare și temperaturile sunt mai scăzute. Apariția prădătorilor viermilor și anume păsările ce vin tot mai des în curte poate fi, de asemenea, un semn că aveți de-a face cu infestarea cu viermi.
Nu folosiți insecticide la gazon până ce nu sunteți absolut siguri că problema cu care vă confruntați sunt dăunătorii și nu lipsa apei sau a îngrășământului. Aplicarea de insecticide fără să fie cazul nu ajută cu absolut nimic gazonul ci din contră poate chiar să îi dea un stres în plus.