Dacă ești în căutare de soluții pentru îngrijirea peluzei în timpul verii sau dacă gazonul tău necesită atenție și ai hotărât să iei măsuri, suntem aici să îți oferim un articol de ajutor.
În acest articol vom explora care pot fi cauzele ce au dus la aspectul actual al peluzei dar vom veni și cu rezolvarea problemelor! Urmând acest articol veți obține o schimbare vizibilă într-un timp scurt.
Revigorarea peluzei tale poate fi realizată în mod simplu, rapid și fără costuri mari! În primul rând, este necesar să schimbați modul în care aveți grijă de gazon.
Dacă până acum irigarea gazonului era făcută zilnic, de mai multe ori pe săptămână sau în funcție de minute și nu de cantitatea de apă trebuie schimbat acest mod de a iriga. Gazonul va primi apă în funcție de câtă nevoie are pentru a umezi solul până la o adâncime de 15 cm. În general, pe perioada de vară irigarea ar trebui făcută cam de două ori pe săptămână cu 15-25 l apă/mp/irigare.
Tunderea corectă a gazonului
Tunderea trebuie făcută astfel încât să nu luăm mai mult de o treime din lungime! Asta înseamnă că frecvența tunderii se va face în funcție de rapiditatea de creștere a gazonului. Verificați lama mașinii de tuns să fie bine ascuțită pentru a tăia iarba fără probleme. Tunderea a mai mult de 30-40% din lungime poate dăuna gazonului provocându-i un șoc.
În acest articol vei găsi toate informațiile necesare pentru a îmbunătăți aspectul peluzei tale indiferent că e vorba de diferențe de culoare, uscarea ierbii, mușchi.
Dacă gazonul tău se prezintă într-o stare acceptabilă dar nu ești mulțumit etapele de mai jos îți vin în ajutor. În caz contrar, dacă sunt spații goale de o palmă între plantele din întreaga peluză, va fi nevoie de supraînsămânțare. De la finalul lunii august și până pe la sfârșitul lunii octombrie este perioada cea mai bună pentru a semăna/supraînsămânța. Articolul legat de această etapă îl găsiți aici, supraînsămânțare.
După cum am spus, irigarea, tunderea și fertilizarea sunt foarte importante pentru aspectul final al gazonului de aceea trebuie făcute corect.
Irigarea corectă a gazonului
În lipsa unui sistem de irigații automat, optați pentru aspersoare mobile dar nu irigați de mână cu furtunul. În acest fel apa va fi distribuită uniform în întreaga peluză. Foarte important este ca irigarea să fie făcută doar atunci când solul e uscat bine la suprafață.
Verificați cantitatea de apă pe care o primește gazonul cât și uniformitatea ei în peluză. Ca să aflați asta aveți nevoie de câteva căni/pahare care au baza egală cu partea de sus amplasate prin peluză sau pluviometre. Câți milimetri de apă se adună în x timp atâția litri de apă/mp sunt. Vara e nevoie de aproximativ 15-25 l apă/mp adică 15 mm adunați în cană. În zonele umbrite este nevoie de mai puțină apă, țineți cont de acest aspect.
De cele mai multe ori variațiile de culoare ale gazonului în timpul verii sunt rezultatul unei irigări defectuoase. Lipsa de apă este factorul care provoacă uscarea și îngălbenirea frunzelor.
Irigarea gazonului se face dimineața devreme începând cu ora 3 dacă beneficiați de sistem automat, în lipsa lui irigați după masa dar soarele să mai bată pe peluză2-3 ore pentru a o usca înainte de apariția de rouă.
Aplicarea de îngrășăminte solide și lichide
Pentru a avea hrană și a arăta bine gazonul are nevoie de îngrășământ solid (în primii 2 ani de 4 ori/an). Un exemplu de îngrășământ solid pentru toate anotimpurile este Perfect Life la doză de 3-3,5 kg/100 mp. După distribuirea acestuia se va iriga cu aproximativ 10 l de apă/mp. În ziua următoare se pot aplica îngrășăminte foliare precum Regenerate combinat cu Green Boost câte 100 ml din fiecare + 10 l apă/100 mp. După aplicarea foliarelor nu se irigă și preferabil să nu tundeți mai repede de două zile.
Îngrășăminte solide destinate perioadei de vară sunt:
Aceste îngrășăminte pot fi aplicate și la ultima fertilizare din an (de regulă luna octombrie).
Cantitatea de îngrășământ solid necesară suprafeței pe care doriți să aplicați se va împărți în două părți egale și se vor face două treceri, a doua perpendiculară pe prima. De exemplu la o peluză de 150 mp e nevoie de 4,5 kg îngrășământ solid care se va împărți în două, adică două grămezi a câte 2,250 kg fiecare. Cu fiecare cantitate (2,250 kg) se va merge pe câte o direcție (în x).
Îngrășămintele lichide se pot aplica imediat după tundere, preferabil urmăriți prognoza să nu plouă în ziua respectivă. Pe cât posibil nu tundeți timp de 2 zile după aplicare. În timpul verii, cel mai bun moment pentru aplicarea îngrășămintelor lichide este dimineața, după ce se ridică roua, și după-masa între orele 17:00-19:00. Pentru o uniformitate cât mai mare faceți două treceri, a doua perpendiculară pe prima.
Scarificarea (opțională dar cu mari beneficii asupra gazonului)
Înainte de distribuirea îngrășământului solid scarificarea este o operație ce merită făcută. Scarificarea ușoară a gazonului, adică o pieptănare a acestuia, cu tamburul cu sârme, pe o treaptă înaltă, cu gazonul tuns la înălțimea normală de tuns (5-6 cm) previne apariția bolilor pe perioada verii. Materia moartă adunată la baza solului este mediul propice în care se pot dezvolta fungii dăunători. După 2-3 zile ploioase aspectul gazonului poate fi puternic afectat datorită fungilor.
Scarificarea ajută ca aerul și apa să poată pătrunde în sol favorizând astfel dezvoltarea rădăcinii gazonului. Resturile vegetale moarte de la baza solului rețin umezeală care poate facilita apariția bolilor în perioada caldă. Solul trebuie să fie bine uscat înainte de a începe scarificarea. Faceți o trecere cu scarificatorul după care adunați iarba cu grebla iar mai apoi cu mașina de tuns.
Pasul dinaintea scarificării după cum am spus mai sus este tunderea. Gazonul trebuie tuns la înățimea normală, scarificat o singură dată cu arborele cu sârme, adunată iarba cu grebla și mașina de tuns și aplicarea îngrășământului solid.
Buruienile în gazon
O peluză bine îngrijită va crea condițiile propice pentru dezvoltarea gazonului și, astfel, buruienile vor începe să dispară. În timpul verii, nu este recomandat să aplicați erbicide, cu excepția cazului în care gradul de îmburuienare este foarte mare.
În cazul în care situația cere aplicarea erbicidelor, asigurați-vă că temperatura nu depășește 28-30 C pentru cel puțin o săptămână, deoarece căldura excesivă combinată cu erbicidul foarte probabil să afecteze și gazonul.
Erbicid pentru buruienile cu frunză îngustă: Foxtrot 69EW – 10 ml cu 4-5 l apă/100mp.
Erbicid pentru buruienile cu frunză lată: Dicopur top – 10 ml cu 4-5 l apă/100mp. Le găsiți la farmaciile fitosanitare, noi nu le comercializăm.
Boli în gazon pe perioada verii
Majoritatea bolilor care apar în gazon afectează doar frunzișul, nu și rădăcina. Un gazon bine îngrijit se va recupera complet în 1-2 săptămâni fără necesitatea utilizării fungicidelor. De asemenea, aceste boli apar de obicei după perioade umede, în urma a 2-3 zile consecutive de ploaie.
Odată ce frunzișul este afectat, acesta nu se va recupera imediat după aplicarea unui fungicid, dar planta va forma rapid un nou frunziș. Majoritatea bolilor gazonului necesită condiții umede pentru a apărea, iar odată ce condițiile meteorologice se schimbă, boala de obicei dispare de la sine.
Sperăm că acest articol îți va schimba aspectul peluzei în unul verdetot!