Odată cu începerea toamnei când temperaturile scad sub 26 C gazonul intră în perioada activă, își mărește desimea și formează frunze noi. Frunza de gazon trăiește aproximativ 5-6 săptămâni iar pentru a putea forma frunze noi solul are nevoie de hrană.
Cel mai probabil în multe curți după perioada de vară gazonul nu arată tocmai bine însă dacă aplicați îngrășământ solid acesta își va reveni într-un timp relativ scurt.
La sfârșitul verii/începutul toamnei recomandăm realizarea a două operații de întreținere și anume scarificarea prin care eliminăm frunzele moarte și resturile vegetale adunate peste vară și aplicarea de îngrășăminte solide pentru suplinirea solului cu nutrienți.
Gazonul nu mai necesită la fel de multă apă precum vara așadar se va reduce irigarea (o irigare cu 25l apă/mp este de ajuns pentru o săptămână). Udați doar atunci când solul este bine uscat la suprafață.
Scarificarea
Pentru ca gazonul să se poată dezvolta armonios, la începutul toamnei trebuie efectuată scarificarea care cuprinde următoarele etape:
- tunderea gazonului cu o treaptă mai jos decat în mod normal
- scarificarea cu arborele cu sârme (trecerea pe o direcție după care mergem perpendicular pe prima formând un X)
- adunarea ierbii cu grebla după fiecare trecere cu scarificatorul iar la final adunarea cu mașina de tuns
- aplicarea de îngrășăminte solide
Scarificarea se va realiza doar atunci când solul și foliajul este uscat pentru a nu smulge și iarbă verde odată cu cea uscată care se află pe sol. Această scarificare ajută la smulgerea buruienilor, îndepărtează materia organică de pe sol care ține umiditate și este un mediu propice pentru dezvoltarea de fungi care în perioadele ploioase cresc și pot provoca daune gazonului.
După scarificare următoarea etapă este aplicarea de îngrășământ solid. Toamna se face cea mai importantă fertilizare din an deoarece gazonul acum își construiește rădăcina iar pentru asta vom opta pentru îngrășăminte bogate în azot care au efect de lungă durată. Aceste îngrășăminte se folosesc și primăvara, gazonul având și atunci nevoie de mai mult azot pentru a reuși să se refacă după iarnă.
Pentru o peluză cu un aspect „wow” recomandăm aplicarea de îngrășăminte solide de 4 ori pe an în lunile martie/aprilie, iunie, august și octombrie.
Fertilizarea
Îngrășăminte recomandate pentru toamnă și primăvară
Pentru peluze semi îngrijite unde se dorește înverzire și îndesire rapidă recomandăm Slow Green fiindcă:
- reface desimea și uniformizează rapid culoarea
- menține gazonul des, verde timp de 8-9 săptămâni de la aplicare la o doză de 3kg/100 mp
- eliberare lentă a azotului
Pentru peluze în stare bună recomandăm Sprint N deoarece:
- are un efect rapid dar și de durată, până la 12 săptămâni în funcție de doza aplicată datorită eliberării controlate a azotului cu tehnologia Polyon
- nu arde, nu dă creșteri accelerate
- eliberarea de nutrienți se va face în funcție de necesitatea gazonului.
Distribuirea de îngrășământ solid se face în felul următor:
- măsurați suprafața și împărțiți cantitatea în două (mergeți pe o direcție cu jumătate din îngrășământ iar cu cealaltă jumătate treceți perpendicular pe prima)
- încercați să distribuiți cât mai uniform, în funcție de asta depinde creșterea uniformă a gazonului
- respectați cantitatea de îngrășământ rezultată după măsurarea peluzei și nu aplicați mai mult în zonele mai sărace
- după distribuirea de îngrășământ solid neapărat irigați abundent (aprox. 10 l apă/mp)
- în ziua următoare puteți aplica îngrășăminte foliare pentru un plus de nutrienți oferiți gazonului
- după distribuirea de îngrășăminte lichide nu e nevoie să irigati și preferabil să nu tundeți gazonul în următoarele două zile.
Acestea fiind spuse vă dorim spor la treabă și o peluză verdetot! Cu puțină muncă se pot obține rezultate spectaculoase.
Ambele îngrășăminte se pot folosi din nou la primăvară.