Când tundem pentru prima dată gazonul semănat?

Când tundem pentru prima dată gazonul semănat? - Verdetot.ro

Deja ar trebui să aveți un gazon frumos și uniform, dacă ați urmat pașii descriși în articolele anterioare. Nu vă îngrijorați dacă gazonul nu este încă dens – fiecare plantuță pe care o vedeți va dezvolta zeci de frunze în timp, și acest lucru se va întâmpla după 5-6 tăieri.

Când gazonul ajunge la 8-10 cm vom face prima tăiere. Dacă zonele însorite au luat-o înaintea celor mai umbrite, tundem doar acolo, în orice caz nu lăsați iarba mai înaltă de 10-12 cm. Nu vă faceți griji dacă sunt plante încă tinere, ele își revin după călcare. Acordați puțină atenție solului înaintea tunderii, astfel încât acesta să nu fie îmbibat cu apă la momentul respectiv fiindcă firele tinere de iarbă vor fi acoperite de noroi și își vor reveni greu.

Prima tundere

Această primă tăiere a gazonului este diferită de restul fiind singura dată când vom tunde mai mult de o treime din lungimea firului de iarbă. Gazonul ar trebui să aibă undeva la 10-12 cm, iar după tundere îl vom lăsa la 6 cm. După această primă tăiere vom tunde atât de des cât să nu tăiem mai mult de o treime din lungimea firului, adică când iarba are cam 8-9 cm tundem la 5.5-6 cm.

Când gazonul are 7-8 cm deja puteți reduce, probabil, irigarea la 1 pe zi iar cu 1-2 zile înainte de tundere să nu irigați ca solul să nu fie moale.

Reglați mașina de tuns pe cea mai înaltă treaptă și tundeți. Acordați atenție la zonele umbrite acolo e posibil ca iarba să fie un pic în urmă cu dezvoltarea față de zonele însorite. Aveți grijă la schimbarea direcției să nu săpați cu roțile când vă întoarceți, în special porțiunile umbrite sunt mai sensibile.

Ascuțiți cuțitele mașinii de tuns

Să ascuțiți cuțitele mașinii de tuns. Cele noi nu au cuțitele ascuțite și vă recomandăm ca lunar să treceți cu degetul peste tăiș, verificați mereu dacă e ascuțit. În caz contrar, mașina va reteza firele de iarbă, ceea ce poate duce la un stres suplimentar pentru tinerile plăntuțe.

În general, la tundere prima dată treceți cu mașina pe margine, faceți 2-3 treceri. Asta vă va permite ca la tunderea pe lungime să aveți un spațiu mai mare pentru întoarcere. Verificați constant coșul mașinii să nu se umple, mașina și coșul plin sunt grele și vor „toci” iarba tânără.

Nu vă faceți griji dacă iarba rămâne culcată unde ați călcat sau unde au trecut roțile, ea își va reveni în 1-2 zile. Acum e firavă și își revine mai greu, însă după câteva tunderi veți observa că parcă nici nu mai rămân urme în peluză.

Importanța tunderii

Tunderea este o operație foarte importantă pentru gazon, cu cât tundem mai des, cu atât el se îndesează mai tare. Ar fi ideal ca tunderea să fie făcută cel puțin o dată pe săptămână. În lunile când creșterea este accelerată, adică aprilie – mai, de două ori pe săptămână ar fi binevenită.

Păstrați mașina de tuns pe cea mai înaltă treaptă. De regulă aceasta corespunde cu înălțimea de 6.5 cm a ierbii lăsate tunsă de cuțite. Noi vă recomandăm să și blocați acolo mânerul, ca nu cumva să schimbați treapta din greșeală și să vă treziți cu o iarbă prea scurtă.

Pentru înălțimi mai mici de tundere, sub 5 cm, va fi nevoie să tundeți de două ori pe săptămână. În lunile aprilie și mai tunderea obligatoriu trebuie făcută de două ori pe săptămână.

Regula treimii și îngrășământul solid

Foarte important la tundere este să tundeți atât de des, cât să nu luați mai mult de o treime din lungimea firului de iarbă. De regulă, tundeți când are o lățime de 4 degete (8-9 cm) și o lăsați după tuns la o lățime de 3 degete (6-6.5 cm).

După primele 2 tunsori trebuie să aplicați îngrășământ solid din nou. Acest îngrășământ va furniza în continuare nutrienți pentru ca planta să se dezvolte rapid. Se va îndesi și va uniformiza culoarea într-un verde închis. Creșterea accelerată a gazonului îi oferă o șansă mai bună să se pregătească pentru vară sau iarnă. Densitatea sporită nu doar îmbunătățește aspectul și rezistența la trafic, ci și capacitatea gazonului de a suprima buruienile.

Ca si exemple de îngrășăminte:

  • dacă sunt temperaturi ziua sub 27°C : Slow Green
  • dacă sunt temperaturi peste 24°C: Sprint N
  • dacă sunt temperaturi peste 30°C și asta coincide cu al doilea tuns al gazonului și aplicarea de îngrășământ solid, vă recomandăm să folosiți: Vigor+, Slow K

După primele 2 tunsori se pot aplica erbicide pentru combaterea buruienilor cu frunza îngustă (monocotiledonate) cele asemănătoare gazonului. După 4 tunsori erbicide împotriva buruienilor cu frunza lată (dicotiledonate) ca păpădia, mur sălbatic, trifoi, etc.

Produse Recomandate

Îngrășământ solid îndesire gazon Sprint N - Verdetot.roIS0004KG2Îngrășământ solid îndesire gazon Sprint N - Verdetot.roIS0004KG5
Adaugă la favorite
Îngrășământ solid îndesire gazon Sprint N
Pret de vanzare 69,90 lei - 239,90 lei
Îngrășământ granular Slow K - Verdetot.ro00000020Îngrășământ granular Slow K - Verdetot.roIS0008KG25
Adaugă la favorite
Îngrășământ granular Slow K
Pret de vanzare 89,90 lei - 359,90 lei
Îngrășământ solid gazon Slow Green - Verdetot.roIS0006KG4Îngrășământ solid gazon Slow Green - Verdetot.roIS0006KG25
Adaugă la favorite
Îngrășământ solid gazon Slow Green
Pret de vanzare 89,90 lei - 359,90 lei

Bara laterală

Blog categories

Această secțiune nu include în prezent niciun conținut. Adăugați conținut în această secțiune folosind bara laterală.

Recent Post

Această secțiune nu include în prezent niciun conținut. Adăugați conținut în această secțiune folosind bara laterală.

Blog tags