Boli în gazon vara

Boli în gazon vara - Verdetot.ro

Factorii care determină apariția de boli în gazon, vara, sunt în special plantele slăbite, umiditatea împreună cu temperaturile ridicate și agentul patogen care de cele mai multe ori este în așteptarea condițiilor favorabile pentru a se dezvolta.

Fungii apar de obicei în perioada de vară când afară este foarte cald, dar și umiditatea este la un nivel ridicat, astfel ei fiind prezenți tot timpul pe plantă acum este momentul prielnic pentru a se dezvolta. Aceștia atacă frunza, rădăcina doar foarte rar iar noi putem combate acest fenomen prin păstrarea unei fertilități cât mai ridicate a solului prin aplicarea de îngrășăminte solide de 4 ori pe an, iar în acest fel frunza afectată își va reveni în scurt timp.

Gazonul proaspăt semănat

Gazonul proaspăt semănat, adică cel care are aproximativ 5 luni, este foarte predispus la boala denumită în popor „căderea plantelor”, aceasta apare când temperatura noaptea depășește 15 °C, iar gradul de umiditate este unul ridicat datorită ploilor abundente de 2-3 zile sau irigării excesive. Această boală fungică provocată de ciuperca Pythium debaryanum Hesse face ca tinerele plante de gazon să dea senzația că se rup de la mijloc sau de la bază.

Pentru prevenirea acestei boli, în cazul în care umiditatea este ridicată și sunt temperaturi mari la semănarea gazonului, peste stratul de top-dressing, aplicați fungicidul Previcur Energy 15 ml/100 mp cu 10 l apă. După a doua tundere, fungicidul preventiv Signum 15 gr + Switch 15 gr/100 mp cu 10 l apă, respectând instrucțiunile de pe ambalaj. Aplicarea ar trebui să fie făcută de personal autorizat. Este important de menționat că toate aceste fungicide nu sunt omologate în țara noastră pentru utilizarea la gazon.

Gazonul matur

Gazonul matur, cel care are peste 1 an de la semănare, întreținut corespunzător, nu ar trebui să fie predispus acestei boli, el refăcându-și foliajul rapid atâta timp cât fertilitatea solului este asigurată.

Pentru a menține gazonul matur sănătos, faceți o trecere cu scarificatorul cu tamburul cu sârme la o înălțime superioară, cu iarba tunsă ca de obicei, și apoi colectați resturile obținute cu o greblă și o mașină de tuns iarba. Această operație ar trebui efectuată când iarba este bine uscată, astfel gazonul va fi mai puțin afectat, iar în urma scarificatorului nu va rămâne o cantitate mare de frunze verzi, sănătoase.

Aplicarea fungicidelor fără a avea grijă de gazon nu ne oferă o curte verde de tot, aceasta se obține prin tundere, irigare, fertilizare și scarificare făcute cum trebuie și de câte ori este necesar. Vă recomandăm să luați în calcul aplicarea de fungicid doar atunci când condițiile meteorologice o impun, adică umiditate foarte ridicată și temperaturi mari atât ziua, cât și noaptea.

Fungicidele la gazon

În gazon, bolile sunt provocate de fungi și de obicei se manifestă prin pete la nivelul frunzei de diverse culori și forme, precum și prin apariția de mucegai, care este vizibil dimineața când este rouă, iar odată cu ea dispare și miceliul.

Mucegaiul face ca planta să piardă o mare parte din foliaj, însă de cele mai multe ori, rădăcina nu este afectată și va produce noi frunze. Apariția petelor pe frunze nu este un capăt de țară, deoarece chiar și frunzele afectate vor crește în continuare. Suplimentarea cu îngrășăminte foliare bogate în azot, precum Green Boost sau Speed Up, ajută frunza să crească mai repede, iar prin tunderea cu colectare în coș, fungii vor fi eliminați.

În ceea ce privește fungicidele, se pot aplica, de exemplu, Previcur Energy 15 ml + Amistar 10 ml cu 10 l apă/100 mp, dar trebuie să știți că acestea nu sunt omologate în țara noastră pentru gazon, însă dau rezultate. Aplicarea acestora trebuie făcută de personal autorizat, respectând instrucțiunile de aplicare de pe ambalaj. Este de preferat să nu tundeți iarba cu 3 zile înainte de aplicarea fungicidului. Frunza trebuie să fie cât mai zvântată, iar după aplicare, urmăriți să nu plouă în următoarele câteva ore pentru a nu lucra în zadar. Pentru a evita evaporarea substanțelor, este cel mai bine ca fungicidele să fie aplicate în prima parte a zilei.

Este important de reținut că fungicidele vor opri dezvoltarea fungilor, dar nu vor reface frunza afectată.

Cauzele apariției fungilor

Pentru a îndepărta frunza moartă, la o săptămână după aplicarea fungicidului, puteți utiliza o greblă în zonele afectate sau să faceți o scarificare ușoară a întregii peluze cu arborele cu sârme după ce ați tuns iarba la înălțimea normală. Iarba rămasă în urma scarificatorului poate fi adunată cu o mașină de tuns. Aplicarea de foliare precum Green Boost, care oferă o creștere vegetativă rapidă datorită conținutului bogat de azot, poate fi de ajutor.

Fungii apar atunci când există umiditate și temperaturi potrivite, în special când frunza este umedă mai mult de 12 ore, timp de 3 zile consecutive. Atât ploaia, cât și irigarea incorectă pot contribui la dezvoltarea fungilor.

Este recomandat să efectuați irigarea între orele 02:00-05:00 dimineața. Astfel nu se prelungește perioada în care frunza este umedă, iar irigarea poate spăla fungii dezvoltați peste noapte. În absența unui sistem de irigare, este mai bine să irigați după masa, dar cu cel puțin 2-3 ore înainte ca soarele să apună, pentru a permite uscarea frunzei.

Irigarea

După cum bine știți din articolul legat de irigare, aceasta se face rar și abundent. Vara este suficientă irigarea de două ori pe săptămână cu 12-15 litri de apă pe metru pătrat pentru a evita dezvoltarea fungilor. Apa în exces nu face bine gazonului; dimpotrivă, poate chiar să omoare rădăcinile prin asfixiere. Pe lângă apă, gazonul are nevoie și de aer, la fel ca și microorganismele din sol care contribuie la fertilitate.

Pentru a fi sănătos și a arăta verde, gazonul are nevoie de tundere, irigare, fertilizare și scarificare făcute corect și la momentul potrivit. Vă invităm să citiți și restul articolelor pentru aprofundarea fiecărei operații necesare pentru îngrijirea gazonului.

Vă dorim o vară cu un gazon verde de tot, care să nu vă dea bătăi de cap!

Produse Recomandate

Îngrășământ solid gazon vară - iarnă Vigor+ - Verdetot.ro00000012Îngrășământ solid gazon vară - iarnă Vigor+
Adaugă la favorite
Îngrășământ solid gazon vară - iarnă Vigor+
Pret de vanzare 84,90 lei
Îngrășământ foliar plante & gazon Speed UP - Verdetot.roIF0004L1Îngrășământ foliar plante & gazon Speed UP
Adaugă la favorite
Îngrășământ foliar plante & gazon Speed UP
Pret de vanzare 72,90 lei
Îngrășământ lichid pentru gazon Green Boost - Verdetot.roIF0005L1Îngrășământ lichid pentru gazon Green Boost
Adaugă la favorite
Îngrășământ lichid pentru gazon Green Boost
Pret de vanzare 62,90 lei

Bara laterală

Blog categories

Această secțiune nu include în prezent niciun conținut. Adăugați conținut în această secțiune folosind bara laterală.

Recent Post

Această secțiune nu include în prezent niciun conținut. Adăugați conținut în această secțiune folosind bara laterală.

Blog tags