Când se face supraînsămânțarea?

Când se face supraînsămânțarea? - Verdetot.ro

Supraînsămânțarea la o peluză care a fost întreținută corect, adică cu tundere, irigare, fertilizare și scarificare adecvate, trebuie făcută cam la 2 ani. Supraînsămânțarea este necesară atunci când gazonul este foarte rar, buruienile își fac de cap în peluză sau când dorim să schimbăm soiul de semințe care predomină în curtea noastră.

Înainte de supraînsămânțarea în sine, trebuie să:

  • măsurați suprafața pentru a vă asigura că aveți suficiente semințe, îngrășământ și topdressing
  • marcați locul aspersoarelor pentru a nu le infunda cu pământ
  • opriți sistemul de irigat dacă doriți să faceți supraînsămânțarea pentru a îndesi gazonul. În schimb, dacă supraînsămânțarea este pentru a scăpa de buruieni, este mai bine ca solul să fie ușor umed, deoarece la scarificarea cu lame se smulge mai ușor
  • verificați uniformitatea distribuirii apei în peluză, aspect foarte important pentru răsărire
  • verificați dacă vremea vă permite să efectuați această supraînsămânțare, să nu plouă 2-3 zile în funcție de spațiul pe care îl veți lucra

Prima etapă înaintea supraînsămânțării este tunderea

La o tăiere nu se va lua mai mult de 3 cm din lungimea firului de iarbă, dacă situația o cere, se va tunde de mai multe ori până la înălțimea dorită.

Pentru peluzele într-o stare bună, aduceți iarba la 3-4 cm, iar pentru cele foarte îmburuienate coborâți cu tunderea până la 2-3 cm.

A doua etapă este scarificarea

Pentru peluzele foarte îmburuienate, scarificarea se va face cu arborele cu lame trecând prin peluză de 2-3 ori în funcție de nevoie, pe direcții perpendiculare. La fel se va proceda și în cazul peluzelor unde se dorește schimbarea speciei predominante, la peluzele la care nu s-a efectuat scarificare de mult timp sau în cazul celor foarte denivelate. În aceste situații, solul umed ajută la smulgerea mai ușoară a buruienilor și a ierbii, deci este de preferat.

În cazul în care supraînsămânțarea este făcută pentru a îndesii gazonul, scarificarea se va face cu arborele cu sârme. Resturile rămase se vor aduna cu grebla, iar mai apoi cu mașina de tuns.

Etapa a treia presupune distribuirea semințelor si a îngrășământului

Odată ce suprafața a fost măsurată, cantitatea de semințe necesară se va împărți în două. La fel se va proceda și cu îngrășământul. Doza de semințe/îngrășământ va fi la fel ca la semănare, în general 3 kg de semințe și 2,5 kg de îngrășământ pe 100 mp. Nu depășiți doza recomandată (specificat la fiecare produs în parte) și nu distribuiți deodată semințele și îngrășământul. Mai întâi se va merge pe o direcție cu jumătate din cantitatea de semințe, după care perpendicular pe prima cu a doua jumătate de semințe. La fel se va proceda și cu îngrășământul.

Îngrășămintele la semănare/supraînsămânțare sunt foarte importante pentru dezvoltarea gazonului. Din portofoliul nostru de produse, vă recomandăm îngrășămintele Pro Start sau BioStart P.

Cea de-a patra operație este aplicarea de top dressing

Pentru ca semințele să germineze într-un timp cât mai scurt și să nu fie duse de apă în cazul unor ploi, acestea, precum și îngrășământul, trebuie acoperite cu un strat de 1 cm top dressing. Acesta trebuie să conțină nisip spălat de la balastieră de granulație fină amestecat cu compost sau substrat de grădină . Raportul de top dressing ar trebui să fie de 5 părți nisip cu 2 părți substrat/compost. Se împrăștie pe toată peluza cu dosul unei greble, pe cât posibil, și acest strat să aibă uniformitate.

Dacă doriți, puteți opta pentru aplicarea unui erbicid preemergent (dacă mixul de semințe nu conține specia festuca rubra). Acesta va opri răsărirea buruienilor, fără efecte negative asupra semințelor de gazon.

În cazul în care supraînsămânțarea este făcută în timpul verii, iar temperaturile sunt ridicate și pe timp de noapte (14-15 C), vă recomandăm aplicarea fungicidului Previcur Energy, 15 ml + 10 l apă/100 mp, pentru protecția împotriva bolii numite popular „căderea plantelor”. Aplicarea trebuie să fie făcută de personal autorizat. Când iarba are 4-5 cm, distribuiți din nou fungicidul dacă temperatura este de 14-15 C noaptea și peste 27 C ziua. Dacă plouă mai multe zile la rând și temperatura pe timp de noapte este la fel de ridicată, aplicați fungicidul la intervale de 3 săptămâni până la mijlocul lunii august.

Ultimul, dar nu cel din urmă pas, este irigarea

După prima tundere, irigarea se va face la 2-3 zile pentru următoarele 2-3 săptămâni, cu 10 l apă/mp/irigare.

După ce iarba rezultată din supraînsămânțare a fost tunsă de două ori, se va trece înapoi la irigarea normală. Asta presupune irigarea de două ori pe săptămână vara și o dată primavara și toamna, cu 12-15 l apă/mp. Înainte de irigare, solul trebuie să fie bine uscat la suprafață.

În zonele umbrite, cel mai probabil, solul nu necesită la fel de multă apa. Evitați excesul de apa, deoarece nu este sănătos pentru gazon.

Acestea fiind spuse, vă dorim spor la treabă și o rasărire care să ducă la o curte verde de tot! 

Produse Recomandate

Semințe gazon Royal Blue - Verdetot.roS0001kg1Semințe gazon Royal Blue - Verdetot.roS0001kg10
Adaugă la favorite
Semințe gazon Royal Blue
Pret de vanzare 63,90 lei - 499,90 lei
Biostimulator Vigor Liquid pentru gazon și plante - Verdetot.roIF0001L1Biostimulator Vigor Liquid pentru gazon și plante
Adaugă la favorite
Biostimulator Vigor Liquid pentru gazon și plante
Pret de vanzare 72,90 lei
Îngrășământ gazon starter BioStart P - Verdetot.roINBS0002Îngrășământ gazon starter BioStart P - Verdetot.ro00000009
Adaugă la favorite
Îngrășământ gazon starter BioStart P
Pret de vanzare 69,90 lei - 239,90 lei

Bara laterală

Blog categories

Această secțiune nu include în prezent niciun conținut. Adăugați conținut în această secțiune folosind bara laterală.

Recent Post

Această secțiune nu include în prezent niciun conținut. Adăugați conținut în această secțiune folosind bara laterală.

Blog tags