Semănarea de semințe de gazon poate fi un proces destul de simplu, însă trebuie efectuat cu atenție și meticulozitate pentru a obține un gazon sănătos și frumos. În acest articol vom descrie pașii necesari pentru a semăna gazonul și a-l întreține în cele mai bune condiții.
1. Planificarea si pregătirea terenului
Primul pas în semănarea unui gazon este să planificați unde va fi amplasat și să vă asigurați că terenul este pregătit corespunzător. În acest sens, va trebui să curățați suprafața de pietre, rădăcini și alte obstacole. Această etapă esențială se poate face prin decopertarea a 2-2,5 cm de sol cu un miniexcavator sau o motosapă.
2. Prelucrarea solului
Primii 20 de cm de sol trebuie să fie uniformi pentru a ajuta viitoarea rădăcină să intre adânc în sol. Prelucrarea solului se poate face cu motosapa sau sapa și se îndepărtează eventualele resturi de iarbă sau bulgări de pământ. După ce solul a fost îndreptat și vegetația existentă eliminată, se adaugă nisip de granulație mică (0,2-0,4 mm) pentru asigurarea condițiilor optime de germinare. În cazul peluzelor cu trafic ridicat sau celor foarte umbrite va fi nevoie de un strat de 5 cm de nisip fin care se va amesteca cu solul existent pentru a evita compactarea solului și a ajuta la drenarea apei. Pentru prevenirea bolilor, nisipul se poate amesteca cu compost și abia apoi incorporat cu solul. Îngrășământul organic Vigor Liquid mărește fertilitatea solului, ceea ce este de dorit. În această etapă se poate monta sistemul de irigat.
3. Nivelarea solului
Este o operație pe cât de simplă pe atât de vitală. Nivelarea presupune tasarea solului cu un tăvălug (europalet, alte unelte) și greblarea acestuia prin treceri succesive. Pentru că mijlocul curții este punctul cel mai solicitat trebuie să fie cu 5 cm mai sus decât lateralele astfel greblarea se va face de la margini către mijloc.
4. Alegerea semințelor
Următorul pas este să alegeți semințele potrivite pentru tipul de gazon pe care doriți să-l aveți și pentru condițiile climatice și de sol din zona dumneavoastră. Există o varietate de semințe de gazon disponibile, fiecare cu propriile caracteristici și cerințe de îngrijire. Din portofoliul nostru vă putem recomanda semințele Royal Blue care se pretează oricărei curți indiferent că este însorită sau cu porțiuni umbrite. Oferă un gazon cu aspect rustic, toleranță la trafic și care nu necesită o îngrijire foarte atentă. Irigarea o dată la 5-7 zile pe perioada verii este suficientă. Semințele Sport Premium sunt recomandate celor cărora le place să petreacă timp în îngrijirea gazonului având nevoie de 4-5 fertilizări solide pe an și irigare de două ori pe săptămână pe perioada de vară. Pentru o întreținere redusă recomandarea noastră sunt semințele Royal Park care suportă traficul, seceta, curțile umbrite cât și cele însorite.
5. Semănarea propriu-zisă
Odată ce terenul este pregătit și semințele sunt alese, este timpul să semănați gazonul. Semănarea se va face prin împărțirea cantității în două părți egale (atat semințe cât și îngrășământ). Îngrășămintele pentru semănare comercializate de noi sunt Pro Start sau BioStart P. Distribuirea celor două părți de semințe se va face una perpendicular pe cealaltă. La fel se va proceda și în cazul îngrășământului.
Tăvălugirea semințelor și a îngrășământului este necesară pentru o priză cât mai bună a acestora cu solul. Un pas opțional, dar benefic, este distribuirea peste semințe a unui strat de nisip amestecat cu compost în raport de 80-20 pentru a feri semințele de păsări și posibilele ploi. În cazul în care optați pentru acest pas, trebuie să tăvălugiți din nou. Aplicarea de fungicide și erbicide pentru prevenirea buruienilor este o operație care poate fi efectuată în acest moment. După aplicarea acestora, se va iriga abundent atât cât suportă solul fără ca apa să băltească. Măsurarea exactă a spațiului pe care doriți să însămânțați, precum și respectarea instrucțiunilor privind cantitatea de semințe și îngrășământ vă va ajuta la obținerea unei peluze verzi de tot.
6. Irigarea dupa semănare
În primele zile de la semănare, irigarea se va face constant până când semințele germinează pentru a nu lăsa solul să se usuce la suprafață. Vara, la temperaturi de 22-27°C, sunt necesare 4-6 irigări pe zi, primăvara și toamna, la temperaturi de 15-20°C, sunt necesare 2-3 irigări pe zi, în funcție de cum se prezintă peluza dumneavoastră. Irigarea trebuie făcută dimineața devreme de 3-6 ori pe zi cu 3-6 l apă/mp pe zi. Ultima irigare se va face în jurul orei 17:00 pentru a nu favoriza apariția de fungi. După ce micile plante au 4-5 cm, irigarea se face zilnic până la prima tundere.
7. Prima tundere
Când plăntuțele de gazon ajung să aibă 8-10 cm, se va face prima tundere. Cuțitele mașinii de tuns să fie bine ascuțite. Tăierea se va face pe cea mai înaltă treaptă a mașinii de tuns.
8. Întreținerea gazonului
După ce gazonul a fost tuns pentru prima dată, irigarea se va face de două ori pe săptămână dacă temperatura depășește 24°C sau o dată dacă temperatura este sub acest nivel. După cea de-a doua tundere, gazonul va primi îngrășământ solid Sprint N sau Perfect Life pentru a avea suficientă hrană și a se dezvolta armonios. Pentru a asigura o creștere sănătoasă și frumoasă în primul rând, va trebui să udați gazonul în mod regulat, dar nu zilnic. De asemenea, va trebui să-l tundeți săptămânal, evitând să tăiați mai mult de o treime din lungimea firelor de iarbă. Este important să aplicați îngrășăminte în mod regulat pentru a furniza plantei substanțele nutritive necesare pentru o creștere sănătoasă.
În concluzie, semănarea și întreținerea unui gazon sănătos și frumos poate fi o activitate plăcută și relaxantă, dar necesită o atenție deosebită și o planificare adecvată. În urma efectuării acestor pași simpli, puteți obține un gazon frumos și sănătos. care să îmbunătățească aspectul grădinii sau al curții dumneavoastră și să vă ofere un spațiu verde și plin de viață.